BLOG PRONOKAL

Studie: impact lockdown op ons gewicht

02 feb 2021

Net voor het nieuwe jaar deed PronoKal samen met iVOX onderzoek naar de impact van de tweede lockdown op het gewicht én het gezondheidsbewustzijn van de Belgen. In dit blogartikel lees je de voornaamste resultaten van het onderzoek.

1/4 van de Belgen is bijgekomen sinds de 2de lockdown.

De tweede lockdown weegt door voor veel Belgen. Letterlijk dan, want bij ruim een kwart van de Belgen (26,4%) kwamen er kilo’s bij. 1 op 20 (6%) zegt zelfs dat ze sinds eind oktober 2020,  meer dan 3 kilo zijn bijgekomen. Er werden geen grote verschillen vastgesteld  tussen socio-demografische groepen. Het zijn echter vooral personen die reeds een te hoog BMI hadden, die aangeven dat ze tijdens de lockdown extra zijn bijgekomen (ondergewicht: 11%, gezond gewicht: 22%, overgewicht: 29%, obesitas: 36%). Gebrek aan beweging, meer én ongezonder eten zijn de voornaamste redenen hiervan. Minder beweging (58,2%), meer (47,8%) of ongezonder (36,1%) eten, zijn de belangrijkste redenen voor de gewichtstoename. Maar in 2021 blijven we niet bij de pakken zitten!

3/5 van de Belgen wil graag gewicht verliezen.

De Belgische bevolking heeft goede intenties om te werken aan een gezond gewicht. Het voornemen om af te vallen (31,4%) stond dan ook met stip op nummer 1, nog vóór ‘meer tijd doorbrengen met vrienden en familie’ (24,9%) op ons lijstje van goede voornemens voor 2021.  In het algemeen wijst het onderzoek uit dat maar liefst 60% van de Belgen gewicht wil verliezen. Belgen die willen afvallen, geven gemiddeld aan dat ze 8,8 kg kwijt willen. Het grootste deel (45%) wil slechts 1 tot 5 kg afvallen. 26% van hen wil 6 tot 10 kg afvallen, en 21% wil zelfs meer dan 10 kg verliezen. De belangrijkste reden om af te vallen is in de eerste plaats niet het uiterlijk, mensen willen zich vooral beter in hun vel voelen of fitter zijn.

Het positief corona-effect: we willen gezonder gaan leven

Sinds corona regent het berichten over de intensive care-afdelingen van ziekenhuizen die vol liggen met covid-patiënten met overgewicht. Dit liet zijn sporen na want 1 op de 3 Belgen (33,4%) is hierdoor sneller bereid om af te vallen. Bij de Belgen met overgewicht loopt dit op tot 43,7%. Wij vroegen Prof. Bart van der Schueren van BASO (Belgian Association for the Study of Obesity) om zijn reactie:

Als er iets positief is aan heel deze epidemie dan is het wel dat er eindelijk een groter bewustzijn heerst rond gewicht en gezondheid. Mensen vergeten hoe belangrijk iets is. Pas als gezondheid geen evidentie meer is, wordt het belang ervan duidelijk. Kijk maar naar de impact van overgewicht en obesitas op het aantal levensjaren. Mensen met een BMI van boven de 30 leven gemiddeld een jaar minder lang en mensen met een BMI boven de 40 geven zelfs tot twaalf levensjaren af. Daarbij komt nog dat hoe jonger de leeftijd waarop iemand obees is, hoe groter de kans dat hij of zij meer levensjaren zal verliezen. Uit een studie van een Rijsels ziekenhuis op intensieve zorgen, bleek dat 85,7% van de coronapatiënten met een BMI boven de 35 aan de invasieve beademing moest, terwijl dat bij patiënten met een normaal BMI 47,1% bedroeg.”, aldus prof. Bart van der Schueren.

Van wie gewicht wil verliezen, mag er gemiddeld 8,8 kilo af. 1 op de 10 wil zelfs minstens 15 kilo minder meetorsen. Door te vermageren, willen we ons beter in ons vel (67,6%) en fitter (65,4%) voelen, maar ook ons immuunsysteem (13,3%) sterker maken.

Dat is een zeer goede tendens. Het immuunsysteem bij mensen met overgewicht is door een permanente vetweefselontsteking immers al zwakker. Wanneer men lijdt aan obesitas, is de strijd tegen ziektes en dus ook tegen dit virus ongelijk. Onze missie met PronoKal is dan ook het welzijn en de levenskwaliteit van mensen te verbeteren. Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, bieden wij efficiënte oplossingen om mensen met overtollig vet, overgewicht en obesitas te helpen een gezond gewicht te bereiken en te behouden, en bijgevolg de algemene gezondheid te verbeteren.

Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van PronoKal tussen 8 december 2020 en 14 december 2020 bij 1000 Belgen representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1000 Belgen bedraagt 3,02%

Twijfel je?

Wij bellen u!