BLOG PRONOKAL

Keto, waar je zeker op moet letten!

29 jul 2020

Ketoof ‘ketodieet’ zijn populair begrippen geworden, maar er bestaat veel verwarring over. In deze blog lees je waarop je zeker moet letten als je voor een ketogeen dieet kiest.  

Bij een ketogeen dieet worden koolhydraten zoveel mogelijk geschrapt. Hierdoor worden er ketonen geproduceerd en zal je lichaam vetreserves aanspreken als energiebron. Dit natuurlijk proces noemt men ketose. Er bestaan echter verschillende vormen van een ketogeen dieet. Wij zetten 5 zaken op een rij die je zeker in beschouwing moet nemen bij je keuze. 

1. Zorg ervoor dat het voedingspatroon voldoende eiwitten bevat. Niet te veel of te weinig eiwitten, maar precies de juiste hoeveelheid! Je lichaam heeft minimaal 0,8 tot 1 g eiwit per kg lichaamsgewicht per dag nodig. Deze hoeveelheid is absoluut nodig zodat je lichaam goed kan functioneren en je spiermassa wordt behouden. Wanneer je het voedingsschema van PronoKal volgt, krijgt je lichaam steeds de optimale hoeveelheid eiwitten op de juiste momenten. 

2. Let op, eiwitten moeten een hoge biologische waarde hebben. Dit bekent dat de eiwitten die je consumeert van hoge kwaliteit moeten zijn. De kwaliteit zorgt ervoor dat de eiwitten goed worden opgenomen zodat het lichaam deze optimaal kan benutten. Alle producten van PronoKal bevatten 15 gram eiwitten van de hoogste kwaliteit afkomstig uit natuurlijke bronnen zoals eieren, sojabonen of melk.

 3. Laat je begeleiden. Wanneer je in ketose gaat, is het belangrijk dat dit onder toezicht gebeurt om op een veilige en gezonde manier gewicht te verliezen. De PronoKal arts controleert je bloedwaarden en beslist of je geschikt bent om van start te gaan. Op regelmatige basis ga je bij hem of haar op controle om je voortgang te evalueren, je te motiveren en te begeleiden om het programma veilig voort te zetten. Verder zorgt de diëtiste-coach voor een gepersonaliseerde opvolging van je traject en kan je altijd terecht bij hen met vragen of twijfels. Ook de bewegingscoach staat ter beschikking voor tips en vragen rond fysieke activiteit.

4. Vermijd vetten. Wanneer je een ketogeen dieet volgt, dat laag is in vetten, wordt je lichaam genoodzaakt om opgebouwde vetreserves aan te spreken als  energiebron. Hierdoor zal je doeltreffend afvallen en ook zo goed mogelijk je spiermassa behouden. Het voedingsschema van PronoKal is in die mate opgesteld dat de inname van vetten beperkt wordt, zodanig dat je lichaam je eigen vetreserves zal gebruiken om energie te verbranden.

5. Zorg voor een verandering in levensstijl. Ook een ketogeen dieet moet gepaard gaan met een complete levensstijlverandering, alleen zo kan je het resultaat ook op lange termijn behouden. Jouw persoonlijke diëtiste bij PronoKal leert je valkuilen te herkennen en reikt technieken aan die je helpen de juiste keuzes te maken. Je leert op een gezonde manier omgaan met voeding. 

Met deze 5 tips hopen we je op weg te helpen naar een juiste beslissing bij het kiezen van een ketogeen dieet. De PronoKal methode is een wetenschappelijk onderbouwde methode, gebaseerd op een vetarm ketogeen dieet waarbij men gemiddeld 7 tot 9 kg per maand kan afvallen. Indien je meer informatie wenst over PronoKal en de methode, kan je ons steeds bereiken door het contactformulier in te vullen. 

Referenties:  

Li Z, Heber D. Ketogenic Diets. JAMA. 2020;323(4):386. doi:10.1001/jama.2019.18408

Body Composition Changes After Very-Low-Calorie Ketogenic Diet in Obesity Evaluated by 3 Standardized Methods. J Clin Endocrinol Metab. 2017 Feb 1;102(2):488-498. doi: 10.1210/jc.2016-2385.

 

Twijfel je?

Wij bellen u!