BLOG PRONOKAL

Een kijkje in een dag van de PronoKal methode

24 nov 2020

Wat is PronoKal? Wat houdt de PronoKal methode juist in? En wat eet je eigenlijk als je deze methode volgt? Dit zijn enkele van de veel voorkomende vragen die bij jou kunnen opkomen als je overweegt om te starten met PronoKal. In dit blogartikel leggen we uit wat de PronoKal methode juist inhoudt en hoe een dag er kan uitzien als je de methode volgt.

First things first, wat is PronoKal? PronoKal is niet zomaar een dieet. Het is een wetenschappelijk onderbouwde methode die overgewicht aanpakt vanuit een multidisciplinair standpunt. Dat wil zeggen dat je doorheen het traject ondersteund wordt op vier verschillende gebieden:

  • Medische opvolging
  • Voeding
  • Beweging
  • Coaching

Het ontwikkelen van overgewicht en obesitas wordt vaak door meerdere factoren bepaald en juist daarom is een multidisciplinaire aanpak nodig om succes te garanderen. Bij PronoKal wordt je steeds begeleid door een arts, diëtiste en een bewegingscoach.

De PronoKal methode bestaat uit 5 stappen. De eerste drie stappen zijn gebaseerd op een vetarm ketogeen dieet. De koolhydraten en vetten worden zoveel mogelijk geschrapt uit het voedingspatroon en de juiste hoeveelheid eiwitten van hoge biologische waarde (deze worden beter door ons lichaam opgenomen) wordt aangeleverd. Als er geen koolhydraten aanwezig zijn, zal het lichaam de eigen vetreserves aanspreken als energiebron. Hierdoor zal je snel en zonder honger gewicht verliezen, met maximaal behoud van de spiermassa. Uniek aan de methode is dat tijdens elke stap van het traject men altijd voorzien wordt van alle nodige voedingsstoffen en de juiste hoeveelheid DHA, wat op termijn de vetweefselontsteking geneest.

In de eerste stap zal je de PronoKal maaltijden combineren met groenten. PronoKal biedt een breed assortiment aan: van zelf te bereiden maaltijden tot kant-en-klare opties, afgestemd op jouw behoeften en smaak. Naarmate je gewicht verliest, en de behandeling verderzet, worden de PronoKal maaltijden vervangen door natuurlijke eiwitbronnen zoals vis, vlees of eieren. In stap 4 en 5 van de methode introduceren we geleidelijk aan terug koolhydraten en gezonde vetten in het dieet. Het is van groot belang om dit stap voor stap te doen. Het lichaam is deze voedingsmiddelen immers al een tijdje niet meer gewoon! Je arts en diëtiste zullen jou begeleiden bij elke stap.

Je zal beseffen dat je jezelf doorheen het traject heel wat gezonde eetgewoontes hebt aangeleerd. Je leert groenten voorop te stellen in een voedingspatroon, je leert kleine porties te appreciëren, je leert wat een evenwichtig ontbijt is en meer nog: je leert terug naar je lichaam te luisteren. Op lange termijn zijn deze gewoontes heel belangrijk om je gewicht te behouden.

 

Om je een beter idee te geven van wat de PronoKal-Methode juist inhoudt, laten we een voorbeeld zien van een dag in Stap 1:

 

  1. Tijd voor ontbijt! Bereid een PnK Crêpe met PnK Hazelnootpasta. Heerlijk met een tas zwarte koffie. Na het ontbijt nemen we ook de voorgeschreven voedingssupplementen in. Deze zijn nodig om ons te voorzien van voldoende vitaminen en mineralen.

 

  1. Voormiddag. Ben je aan het werk en heb je niet zoveel tijd? Ga voor een kant-en-klaar tussendoortje. Hou je van hartig? Probeer dan zeker de PnK Chips. Als je liever iets zoet hebt, kan je voor een Vanille- of Chocoladedrankje opteren. Lekker koud uit de koelkast. Vergeet niet voldoende water te drinken. Ook kruidenthee is toegelaten.

 

  1. Middag. Ja, je moet alweer eten! Door elke 2,5 – 3uur te eten zal je minder honger hebben bij je volgende maaltijd. Bovendien voorzie je het lichaam voortdurend van de nodige eiwitten zodat het niet aan spierafbraak gaat doen. Vandaar het belang van 5 PnK maaltijden per dag. Wat is er beter dan een lekker bord PnK Pasta met gegrilde groentjes. Vergeet na de maaltijd ook je supplementen niet!

 

  1. Halverwege de middag. We zijn in ketose, dus voelen ons lekker energiek! Gedaan met de anders vaak voorkomende middag dip! Laten we van de namiddag of vooravond gebruik maken om onze oefeningen te doen. De oefeningen zijn eenvoudig en veilig, geschikt voor elke persoon. Ze zijn verdeeld in vier blokken, afhankelijk van belangrijkheid en tijd. Hebben we eens minder tijd? Dan proberen we toch de eerste en de tweede blok te doen. Na de oefeningen verwen je jezelf met een heerlijke PnK Brownie reep!

 

  1. Voordat we in de zetel ploffen of een avondwandeling maken, nemen we de tijd om het avondmaal te bereiden. Bereid een smakelijke PnK Pizza met asperges en rucola. Ben je graag creatief? Dan zijn de PnK Nuggets iets voor jou. Combineer met courgette of bloemkool en maak er kroketjes van!

 

Dit is slechts een voorbeeld van een dagmenu en een dagelijkse routine, maar je kan de maaltijden kiezen die het best passen bij jouw behoeften en smaak. Je staat hier natuurlijk niet alleen voor! Een team van gespecialiseerde diëtist(e)-coaches zal jou persoonlijk adviseren en begeleiden. Ze zijn bovendien getraind op het gebied van coaching en weten perfect hoe ze jou psycho-emotionele ondersteuning kunnen bieden.

Met dit artikel hopen we je meer inzicht te hebben gegeven in de PronoKal methode. Indien je meer informatie wenst over PronoKal en hoe je kan starten, kan je ons steeds vrijblijvend bereiken door het contactformulier in te vullen.

Twijfel je?

Wij bellen u!